Puur Beweging

Ontmoet een paard, ontdek jezelf! 

Teamtraining

maandag 21 november 2016

Toekomstige managers met een missie.


5 Studenten van IN Holland DH kwamen werken aan het door henzelf geformuleerd teamdoel. Door individueel een opdracht met het paard uit te werken leren zij niet alleen zichzelf kennen, maar ook de hoeveelheid aan kwaliteiten die zij als team 'ten alle tijden' tot hun beschikking hebben.


Zo was iemand een natuurtalent in het duidelijk uitdragen van wat we gaan doen en waar we heen gaan. Maar het paard? Die ging niet mee! Dat was heel bijzonder. Je kunt dus nog zo duidelijk zijn, maar wat mist er nu dat niemand met je mee gaat? Contact, verbinding en samen. Zodra deze leider zijn aandacht aan de ander (het paard) gaf, ontstond het leiding geven aan de ander. Want zeg nu zelf; je hebt toch je mensen nodig om leiding aan te geven?!Een andere persoon had wel die verbinding, het contact en het wij gevoel. Ook was hij heel duidelijk in zijn leiderschap. Maar wat ontstond hier? Er kwam geen beweging op gang! Wat was er aan de hand? Wie of wat blokkeerde het leiding geven? Aha, een veel voorkomende beperking!


Ieder mens heeft overtuigingen. Kleine zinnetjes in je hoofd die je helpen in het geloven in iets wat jij belangrijk vindt. Kleine zinnetjes die je helpen als je iets moet doen dat lastig voor je is. Kleine zinnetjes die je vertellen hoe je jezelf ziet of hoe jij geleerd hebt jezelf te moeten zien (van jezelf). Kleine zinnetjes die je kunnen helpen, maar zeker ook kunnen beperken...


Tja, hier was sprake van zo'n overtuiging. De overtuiging 'ik mag niet falen'' kreeg de overhand. Als je niet mag falen, ga je heel hard je best doen de opdracht te halen. De opdracht haal je door contact te maken met het paard en mee te bewegen met het gesprek dat daar ontstaat. Helaas zorgt het gevoel van niet-mogen-falen voor een focus op de opdracht dat totaal geen ruimte overlaat voor echt contact met de ander. En wat er dan ontstaat is falen!


Hoe je hieruit komt? Bewustwording en inzicht. Begrijpen wat er gebeurd en je bewust zijn van het oorzaak-gevolg proces. Pas dan kun je de focus verleggen naar het contact met de ander. Natuurlijk is de overtuiging nog aanwezig, dat kan niet helemaal verdwijnen. Door de aanwezigheid van de overtuiging (ik zal het wat concretiseren:) 'ik faal als ik de opdracht met het paard niet uitvoer', is belangrijk om de opdracht met het paard goed uit te voeren. Door de focus op de opdracht te leggen, met de nieuwe bewustwording en inzicht, kun je dus met aandacht voor het paard de opdracht gewoon uitvoeren. En het paard is zo zuiver en eerlijk, hij ziet dit verschil van focus in jou en laat zich door jou leiden!Iemand anders liet een prachtige vorm van leiderschap zien. Een wijze van leiding geven die je niet vaak ziet. Misschien omdat het niet opvalt?

Weer dezelfde opzet van het uitvoeren van een opdracht met het paard, waarbij we al gezien hebben dat je aandacht ook moet uitgaan naar het contact met het paard. Anders valt er simpelweg niemand te leiden.

Na wat oefening in hoe je dat doet: de opdracht duidelijk maken EN contact onderhouden met de ander, lukte het deze leider om het paard mee te nemen zonder touwtje.


Hè, wat ontstond daar? Het leiderschap (wie bepaalt richting?) wisselde van persoon. De leider nam het paard mee, het paard nam de leider mee. Wanneer het paard 'de verkeerde kant op' ging, nam de leider het paard weer mee. En zo laveerde het leiderschap en bereikte mens en paard haar doel. Prachtig om te zien! Zo'n eenheid, zo samen. Schitterend!

Ruiterkamp RCP | cross & in het water

Zaterdag 9 juli t/m 17 juli 2016

Groep 1 van de Beatrixschool ontmoet Thor

Donderdag 16 juni 2016 van 10:30 tot 11:30 uur

Schriktraining op Het Blauw Gele Vendel

Zondag 12 juni 2016 van 10 tot 11 uur