Puur Beweging

Ontmoet een paard, ontdek jezelf! 

Blog

Leiderschap zit werkelijk in alles!

Geplaatst op 3 september, 2015 om 8:25

In alles wat je doet; je bed uitkomen, je brood klaarmaken, je kind naar school brengen, op de fiets naar school gaan; in werkelijk alles zit leiderschap. In de coaching noemen we het zelfsturing. Jij bepaalt wat je doet, wanneer je dat doet en hoe je dat doet. Natuurlijk word je beïnvloed door je omgeving, de dierbaren om je heen, door wat je ziet, hoort en leest, door wat jij belangrijk vindt op dit moment, door wat je van huis uit hebt meegekregen aan normen, waarden en overtuigingen. Dit alles heeft je gevormd tot wie je nu bent en dan heb je voldoende meegekregen om zelf te kiezen waar jij voorstaat en wat jij uitdraagt. Je bent er nooit mee klaar. Elke dag leer je iets nieuws, gebeurt er iets in je omgeving of sta je voor een keuze waar je over na moet denken. Je neemt er iets uit mee, je bevestigt jezelf in hoe je erover denkt of je stelt jouw denkwijze een beetje bij. Het is een leerproces van een heel mensenleven. Waar jij bent in dat levensproces dat draag je uit!


En dat is nu waar het paard op resoneert! Wie ben je op dit moment? Wat draag je bij aan jullie mens-paard-relatie? Kan het paard op dat moment op jou bouwen of gaat hij liever zijn eigen weg?


Het paard heeft een fundamentele behoefte aan samen-zijn. Zoals wij beïnvloed worden, gevormd worden, voldoende kracht ontwikkelen om op eigen benen te staan; zo hebben paarden hun hele leven elkaar nodig. Hun samen-zijn is er zo op ingericht dat binnen hun samenleving duidelijkheid bestaat over posities, richting, vriendschappen, voeding, veiligheid, etc. Er zijn leiders in de groep! En deze leiders zijn onder te verdelen in twee hoofdrollen. (Voor een uitleg aan eenieder, want het kan gecompliceerder zijn ;)) Je hebt de hoofdrollen, die ik voor het gemak LEIDMERRIE en LEIDHENGST noem. Bij een ontbrekende rol in sekse zal een ander paard de rol overnemen. Er wordt in een kudde in meer of mindere mate altijd voor elkaar gezorgd.


Neem als voorbeeld even aan dat een kudde uit 10 tot 15 paarden bestaat en dat vele kuddes met elkaar optrekken, soms wel in héle grote groepen leven. Zo’n kudde heeft 2 paarden met de hoofdrol, leidmerrie en leidhengst. Hoe groot acht je de kans dan dat jouw paard zo’n leider is? Volgens dit voorbeeld slechts 20% kans! Kijk je alleen naar de sekse van je paard, dan slechts 10%! Je begrijpt nu vast dat jouw paard beter gedijd bij volwaardig leiderschap van een ANDER (zoals in de kudde!) dan het leiderschap van zichzelf….. Omdat het zijn fundamente behoefte is om samen te zijn met een ander (en als jij gaat rijden, ben jij die ander!), vraagt het paard eigenlijk voortdurend aan jou: Ben jij mijn volwaardig leider?


Tja, dat maakt het best ingewikkeld zo’n gesprek met je paard. Zeker als je weet wat de hoofdrol LEIDMERRIE en LEIDHENGST inhoudt. Conclusie is wel dat wij allemaal LEIDERSCHAP in ons hebben en eigenlijk elke dag wel leiderschap tonen. Het paard is niet kieskeurig, niet (ver- of be-)oordelend. Het enige wat het paard van je vraagt is duidelijkheid in het gesprek dat je met hem voert!


Hoe geef jij leiding op dit moment? Wat vind jij belangrijk en hoe draag je dat uit?


In een coaching wordt meteen zichtbaar of dat wat jij antwoordt, klopt met wat je voelt en hoe je het beleeft. Het paard geeft het je terug!


In een rijles zal ik je vaardigheden meegeven, waardoor je een duidelijk gesprek met je paard kunt voeren en het paard richting geeft en het tempo bepaalt!


Dank je wel voor het lezen.


Annemieke Blokzijl, PaardenLifeCoach

 

CategorieŽn: Paardencoaching

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties