Puur Beweging

Ontmoet een paard, ontdek jezelf! 

Blog

Wat is Omgangskunde?

Geplaatst op 28 november, 2017 om 3:50

Wat is omgangskunde?

Er wordt mij regelmatig gevraagd wat mijn achtergrond is. In 2004 ben ik afgestudeerd tot Bachelor Communication and Social Skills. Ofwel HBO Docent Omgangskunde & Trainer Sociale en Communicatieve Vaardigheden. Ik gebruik dit ten volle in mijn begeleiding aan mensen als paardencoach en paardrijinstructeur. In mijn lessen aan groepen kun je het docentschap herkennen aan de didactiek en de aandacht voor groepsdynamica.


Wat houdt omgangskunde in?

Omgangskunde is een interdisciplinair vak en heeft betrekking op het verwerven van kennis, inzicht, houdingen en vaardigheden op het gebied van de menselijke omgang.

Kenmerkend voor het vak omgangskunde is het integratieve karakter en de bestaansgerichtheid.

De integratie heeft betrekking op meerdere dimensies:

1. Integratie van disciplines, die in hoofdzaak vallen onder de sociale wetenschappen, gedragswetenschappen en maatschappijwetenschappen. Uit die wetenschappen worden voor de omgang relevante inhouden geselecteerd en in een nieuw interdisciplinair verband gebracht.

2. Integratie van kennis, houding en kunde. (Cognitief, affectief en psychomotorisch). Kennis en inzicht vormen een noodzakelijk bestanddeel van omgangskunde, maar staan niet apart van attitudevorming en de ontwikkeling van handelingsbekwaamheid.

3. Integratie van ervaring en persoonlijke kwaliteiten. In het vak omgangskunde wordt de verbinding gelegd tussen inhouden en ervaringen, normen en waarden van de mens als persoon.

De bestaansgerichtheid van het vak omgangskunde houdt in dat de inhouden en de verwerking ervan gerelateerd zijn aan de werkelijke situatie waarin mensen leven.

Naast een vak component kent Omgangskunde ook een beroepscomponent. Namelijk het geven van les, training, cursus, workshops, e.d. om mensen op een methodische, d.w.z. systematische, doelgerichte, bewuste en procesmatige manier leren omgaan van mensen binnen hun werkvelden.

Bron: Eindtermen Omgangskunde 2004 HU

CategorieŽn: Geen

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties