Puur Beweging

Ontmoet een paard, ontdek jezelf! 

Blog

Eindelijk mijn missie omschreven!

Geplaatst op 9 januari, 2018 om 5:45

Al 10 jaar geef ik paardrijlessen en paardencoaching… ik dacht altijd dat ik daarmee twee aparte diensten verleen. Natuurlijk is het rijden van paarden vanuit samenwerking echt iets anders dan gecoacht worden door opdrachten met een paard uit te voeren. Toch zie ik steeds bij mensen innerlijke blokkades voorbijkomen met de bijbehorende consequenties…

In de omgang met anderen leer je jezelf kennen.

Ruiters te paard hebben allemaal wel de ervaring gehad dat zij met het ene paard gemakkelijk weg rijden en samenwerken alsof het nooit anders is geweest. Terwijl een ander paard gewoon niet voor je lijkt te willen werken, een paard waar je boos op wordt, gefrustreerd van raakt, angstig wordt om te rijden (op dat paard of zelfs in het algemeen) of de klik is er gewoon niet.

Hoe komt dat?

Er is iets in de interactie tussen mens en paard dat dit teweegbrengt. Met de één zit je volledig op dezelfde frequentie en de andere triggert iets bij je, waardoor de samenwerking niet meer gaat.

Dit werkt precies zo in de omgang met mensen. Je herkent het vast wel; met de één heb je lol, gaat een gesprek vanzelf, heb je meerdere raakvlakken, kortom het klikt tussen jullie. Met een ander kun je goed samenwerken, maar een vriendschap zit er voor je gevoel niet in. Weer een ander irriteert je om zijn gedrag of de manier waarop hij met je spreekt. Ga zo maar door. En ook hier gaat het weer om interactie.

In alle gevallen is er slechts één factor hetzelfde, en dat ben JIJ! Je neemt altijd jezelf mee. En dat is maar goed ook, want de enige die hier wat mee kan ben JIJ.

Helaas werkt het niet zo makkelijk voor ons als dat het zou kunnen zijn. Het is confronterend om in te zien dat je zelf de meeste invloed hebt over wat iets met je doet en te veranderen waarom iets of iemand je zo raakt.

Het is nu eenmaal menselijk om iets of iemand buiten jezelf ‘de schuld’ te geven.

Dus aan jou de keuze om jouw gevoelens, beleving, situatie buiten jezelf te leggen OF te erkennen dat het van binnenuit komt en dus te veranderen is. Welke keuze je ook maakt, bewust of onbewust, het is allemaal oké!


In de praktijk (paardrijden) heb ik wel gemerkt dat ruiters het moeilijk, maar zeer de moeite waard vinden dat ze de controle over de buitenritten terugkrijgen of andere rij- of samenwerkingsproblemen oplossen, geen angst voor rijden meer hebben en (letterlijk en figuurlijk) beter in balans op het paard zitten.

In de praktijk (paardencoaching) vertellen mensen dat het paard zo confronterend en zacht tegelijk is. Zo duidelijk en aanwezig. Je weet gewoon dat het paard het niet voor jou doet! Niet om je tegemoet te komen (Paarden zijn heel nieuwsgierig, dus zullen dit letterlijk wel doen) en ook niet om je dwars te zitten. Paarden projecteren nu eenmaal NIET hun persoonlijke beleving op jou. Wat je krijgt is een pure reactie op wat jij communiceert! Het is soms hard en confronterend, maar zo verhelderend en helend als je ervaart dat je het zelf bent die dit teweegbrengt.

Ik maak als coach altijd de stap van loslaten en nieuw gedrag ervoor in de plaats zetten: Wat je dan krijgt? Dezelfde pure reactie van het paard. Soms precies het tegenovergestelde!


“In het omgaan met elkaar gaat het om wie je bent, wat je wil betekenen voor de ander en welke innerlijke verlangens je wil naleven, waarbij je op innerlijke blokkades stuit, die je onherroepelijk zult moeten overwinnen om dichterbij je verlangens te komen.

Het is mijn missie om mensen daarbij te helpen, met de paarden en zonder kan ook. Het is dezelfde missie om ruiters te helpen op hun reis, die de relatie met hun paard is.”

Lieve groet,

Annemieke Blokzijl

Categorieën: Puur Beweging

Plaats een reactie

Oeps!

Oops, you forgot something.

Oeps!

De woorden die je hebt ingetypt komen niet overeen met de opgegeven tekst. Probeer het nogmaals.

0 reacties