top of page

Paardencoaching in Pijnacker en coachen in de natuur zijn begeleidingsvormen waarbij mensen begeleid worden bij veranderingsprocessen. 

Mensen zijn gewoontedieren. Gewoonten helpen ons om handelingen uit te voeren zonder erbij na te denken. Gewoonten in handelen als schakelen tijdens het autorijden, in gedachten als een mening klaar hebben omdat je dat zo is aangeleerd, een ritueel als een volgorde van aankleden of patroon; een manier waarop je reageert in een zelfde situatie.

 

De wens of behoefte om te veranderen ontstaat pas wanneer de huidige situatie op één of andere manier niet meer biedt wat je graag wil. Stel je voor: Jij bent het paard in de carrousel. Elke dag dezelfde gewoonten, hetzelfde patroon, hetzelfde rondje. En dan gebeurd er iets in je leven, iets raakt je waardoor je het niet meer wilt. Je wilt veranderen. Je wil het leven leven!

 

Het paard uit de carrousel kan ook symbool staan voor een schreeuw naar verandering.

 • De situatie waar je in zit moet dringend veranderen, zoals het huis waar je woont, het werk dat je doet, de relatie waar je in zit.

 • De leefstijl die je nu hebt moet dringend veranderen, want je zit niet lekker in je vel, huilt snel, hebt last van stress, kunt niet echt meer genieten.

 • Op alle gebieden in je leven gaat het eigenlijk wel goed, maar toch heb je het gevoel dat het niet helemaal klopt. Moet er eigenlijk wel iets veranderen? Je zou je gelukkiger willen voelen.

Hoe pak je dat nu aan?

 

Vaak zie ik bij mijn klanten gebeuren dat zij wel weten wat er moet veranderen, zonder het verder te benoemen of te onderzoeken en stellen dan de vraag: HOE doe ik dat dan? Met deze vraag sla je een aantal stappen over. De hoe dan-vraag roept beren op de weg op, wat je uiteindelijk blokkeert om uit de carrousel los te komen, laat staan de sprong te wagen.

Levenscoaching

 • Wie ben ik?

 • Wat wil ik?

 • Wat kan ik? 

Dat zijn de vragen die centraal staan gedurende het coachtraject. Coaching geeft verdieping in je persoonlijkheid (hoe je jezelf ervaart) en geeft richting aan je leven (waar doe je het voor?). Je leert jezelf kennen en je leert je patronen kennen. Kennis en inzicht in jezelf geeft bewustwording.

Coaching gaat nog één stapje verder; weten hoe het zit maakt nog niet dat het anders wordt. Door te ervaren wat je doet en hoe je ermee omgaat, maakt dat je daadwerkelijk uit de carrousel kunt springen!

 

Wij bieden de life coaching aan in de buitenlucht in relatie tot de natuur en eventueel met paarden (paardencoaching).

 

Wanneer kies je voor life coaching bij Puur Beweging?

 • Wanneer het tijd is voor 'anders', 'iets anders', maar 'hoe daar vorm aan te geven' of 'wat nu precies'; daar heb je het antwoord nog niet op.

 • Wanneer je wilt afrekenen met issues waar je al wat langer mee zit, die al een tijdje op de achtergrond rondhangen en waar je iets mee wilt doen.

 • Wanneer je meer of weer richting wilt in je leven, wilt werken aan je expressie, vitaliteit en levenslust.

 • Wanneer je voorwaarts wilt en ergens lukt het niet om die stap te maken.

 

Wat is er mogelijk in het aantal sessies?

Een traject is aan te bevelen boven een sessie. In een traject kun je alle stappen doorlopen om daadwerkelijk de verandering door te zetten en de oude gewoonten te doorbreken. Een traject wordt altijd op maat gemaakt.

Een enkele sessie kan voldoende zijn voor een eenvoudige coachvraag.

Een enkele sessie kan ingezet worden om te kijken waar je nu staat, richting geven door het maken van keuzes en/of eigen vaardigheden toetsen aan het paard.

Een enkele sessie met een paard is zinvol aan de start en aan het einde van een coachtraject of therapie elders. Het helpt je ervaren waar je staat en hoe sterk je gegroeid bent.

 

Andere mogelijkheden?

 • Een coachgesprek aanvragen zonder de paarden. Een wandeling door de Balij of een kopje koffie aan het water. Even tijd voor een goed gesprek.

 • Paardrijden tijdens de coachsessies is niet gebruikelijk, maar zeker mogelijk! Ook zonder ervaring mag je gedragen worden door het edele dier.

 • Met z'n tweeën werken aan jezelf én je relatie? Of ontdekken hoe je de ander in zijn proces kunt ondersteunen? Duo-coaching geeft inzicht in hoe de ander denkt en leert, zodat je dichterbij elkaar komt door begrip, inzicht en acceptatie.

Paard en koeien op een alpenweide
Paard

Paardencoaching in Pijnacker

De paarden helpen je het coachproces te versnellen. Paarden zijn meesters in samenwerken, want zij zijn kuddedieren. Tevens hebben zij het vermogen om emoties waar te nemen en incongruentie in je communicatie te herkennen. Zodra we deze informatie van de paarden krijgen, kunnen we meteen inspelen op wat in jou nu gezien mag worden. Het proces van zelfontplooiing wordt meer oprecht, versnelt en verdiept zich tegelijkertijd.

Coachen in de natuur

De natuur brengt ons rust en stilte. Zij biedt ons prachtige metaforen en schoonheden. 

Een wandeling in de natuur terwijl we aandacht geven aan wat benoemd mag worden. 

Een sessie in de natuur werkt zo helend en krachting. 

Kom en ervaar het zelf.

bottom of page